با همراهی خانم دکتر زرین آذر، در دی ماه ۱۳۹۴ ، به دیدار مدیر مدرسه آتیه سازان، خانم ملایی رفتیم. دلیل این دیدار آشنایی بیشتر با ایده ها و عقاید این خانم مدیر عزیز در مورد تصمیمات و برنامه هایشان در برخورد به موضوع تشریح حیوانات زنده در مدرسه شان بود.
: س: لطفا در مورد خودتون به ما بگویید
ج: من ملایی هستم .مدیر موسس مدرسه اتیه سازان و کانون تیزهوشان و ریاضی دانان چیستا. مدرکم دکترای مدیریت است و فوق لیسانس ریاضی هم دارم که هر دو در رابطه با کار و هدفم که تاسیس این مدرسه بود، می باشد. هدف من از تاسیس این مدرسه این بود که بتونم مفاهیم ریاضی و سایر دروس را با آموزش محبت و مهربونی به بچه ها آموزش بدهم. دوست داشتم که یادگیری بچه ها در سطح حفظیات نباشه. برای این منظور احساس کردم که اول باید به بچه دوستی، محبت و مهربانی و به واسطه آن روحیه خوب را بخشید تا دانش آموز بتونه با اعتماد به نفس و آرامش در محیطی که پذیرای شخصیت و قابلیت های اوست، به یادگیری عمیق بپردازه. به این دلیل ، من محیطی مهربان و آرام ایجاد کردم. در اتاق من به روی همه باز است ، پدر مادرها، دانش آموزان، همه و همه…
اولین و بزرگترین راه آموزش مهربانی و اعنماد به نفس در مدرسه ما این است که در این مدرسه ، به موجود زنده اهمیت فراوانی داده میشود. در مدرسه ما هیچ موجود زنده ای تشریح نمیشود. من با خودم فکر کردم که بچه های این مدرسه باید از نظر روحی و روانی آرام باشند و در محیطی فاقد استرس و تشنج تحصیل کنند.
اگر من بخواهم یک موجود زنده را جلوی بچه ها تشریح کنم، جان دادن و مردن آن موجود زنده و مردن آن موجود زنده جلوی چشم بچه ها از نظر روحی و روانی اثر بسیار بدی روی بچه میزاره.
اهدای لوح تقدیر توسط خانم دکتر زرین آذر به خانم ملایی و مدرسه آتیه سازان
من که یک آدم بزرگ هستم اگر ببینم که غورباقه را زنده تشریح میکنن، تا یک هفته توی ذهنم میمونه و حالم بد میشه.چه برسد به بچه ای که از من کوچکتره و حساس تره. به این دلایل ما اجازه نمیدیم هیچ نوع موجود زنده ای اینجا تشریح بشود.
س: شما به تاثیر ارتباط روحی بین حیوانات و کودکان اشاره کردید.آیا راه های دیگری برای ایجاد ارتباط مثبت و آرام بخش انجام داده اید ؟
ج: بله. اجازه میدهم که گاهی سگ یا گربه به مدرسه آورده بشه و بچه ها به آنها غذا بدهند .چند گربه در مدرسه ما زایمان کردند و کار بچه ها این بود که موقع نهار مقداری از غذاشون را به گربه و بچه هایش بدهند.
من باور دارم که ارتباط بین انسان و هر موجود زنده دیگری می تواند محبت باشد و این کار مهربانی نسبت به همه را می آموزد. محبت فقط نسبت به خانواده یا هم نوع نیست. محبت هر جور که باشه قشنگه. وقتی یک بچه به یک بچه گربه که توی حیاط بازی میکنه، غذا میده، شما لذت را در چهره اون بچه میبینید. این کارها بیدار کردن محبت در وجود بچه هاست. به هیچ وجه اجازه نمیدم گربه هارا دعوا کنن یا بزنن.
از نظر گل و گیاه هم در مدرسمون سبزی کاری داریم. بچه های بزرگتر سبزی میکارن و اگر دوست داشتن خودشون درو میکنن . به هیچ عنوان سم نمی
زنیم. در اسفند ماه هم درختکاری داریم.
برای آزمایشهای آنها مثلا برای قلب از قصابی تهیه میکنیم.من میخواهم که بچه ها کشته شدن حیوان را نبینند.چون اگر به چشمشون ببینند بچه داغون میشه . میگه میشه موجود زنده را اینجوری کشت ؟ و در خودش میبینه و میگه نکنه یک روزی منم بخوام اینکارو بکنم …و اگر بچه با این استرس بزرگ بشه نمیتونه زندگی خوبی داشته باشه.
همین داعشی ها اونقدر جلوی چشمشان کشتن که براشون عادی شده…کشتن جلوی بچه…وقتی یک چیزی را میکشی…له میکنی …خراب میکنی …این یعنی از بین بردن محبت در وجود اون بچه.ما باید سعی کنیم همیشه محبت را در وجود بچه شکوفا کنیم.وقتی محبت شکوفا بشه بچه اعتماد به نفسش هم میره بالا.و آرامش روحی اش هم میره بالا…محبت کردن یک نوع آرامش روحی برای آدم میاره .توی خیتبون وقتی یک بچه فقیری به شما میگه توروخدا یک غذا برای من بگیر…شما یک تکه نان هم که بهش بدین بخوره وقتی احساس میکنید که سیر شده..خودت احساس لذت میکنی و از لحاظ روحی ارضا میشی که تونستم یک موحود زنده را سیر کنم.
برای حیوانات هم همین.وقتی میبینی یک سگ گرسنه اش هست سگ توی خیابون یا سگ ولگرد باشه …یک تکه نون که میدی میبینی که بعدش چه جوری دنبالت میاد…عنی چی…این یعنی محبت.این یعنی بیدار شدن محبت توی خودت و اون حیوون.و ارتباط عاطفی بین خودت و اون حیوان.
اهدای نرم افزار های آموزش آناتومی حیوانات به مدرسه آتیه سازان
سوال:این موضوع که گفتید داعش اونقدر جلوشون کشتن که عادت کردن و در مورد این گفتین که وقتی بچه ها با حیوانات روبرو میشن و ارتباط مستقیم دارن به نوعی محبت توی دلشون شکفته میشه و اینکه به هر موجود زنده ای باید محبت کرد …این محبت را یاد میگیرن…پس به نظر میاد یک ارتباطی کیبینید بین اینکه خشونت نسبت به حیوانات میتونه باعث بشه که بچه ها با خشونت بزرگ بشن ….
ج: و در آینده با خشونت با جامعه خودشون برخورد کنند . میدونید خشونت در جامعه، با خشونت نسبت به حیوانات تقویت میشه …مثلا یک بار یک گربه را بزنه …یک بار به یک سگ سنگ بزنه …وقتی حیوان فرار میکنه ممکنه بچه در وجود خودش یک احساس قدرتی بکنه و توی روانش تقویت بشه . وقتی بزرگ بشه دوست داره همین کار را توی اجتماع در مورد مردم انجام بده . به خاطر همین به نظر من اگربه کودک بگین این گنجشک را ببین و ببر چند تا دونه براش بزار… اینجوری بهشون محبت کردن یاد میدیم. اگه بگم سنگ بزن به گنجشک …سنگ زدن را یاد میگیره…بزرگ بشه میشه یک آدم وحشی و روی اینجور بچه ها میتونن برای خشونت کار کنن…میتونن ببرن توی داعش …و اینا میشن معضلهای ما …ومعضلهای کل جامعه جهانی.ولی وقتی با محبت باهاشون رفتار بشه از بچگی وقتی بهشون یاد بدی که محبت کنند و محبت بگیرند …عادت میکنند به محبت کردن و در بزرگی هم برای جامعه خوبن .به جامعه محبت میکنن و جامعه هم به اونا محبت میکنه. محبت دادنی و گرفتنی است . هر زمان محبت میدی جای دیگه محبت را میگیری .
سوال: شما جایگاه این نوع دیدگاه را در آموزش و پرورش چی میبینید ؟ یک چنین دیدگاهی به شکل فردی ممکنه وجود داشته باشه اما به عنوان یک موضوع عمومی تقویت نمیشه در مدارس ما …
ج: الان آموزش پرورش فقط به درس بچه میرسه ، بعد از نظر دینی به بچه میرسه. به نظر من اگر همراه یاد دادن قرآن و نماز ، به بچه محبت را یاد بدن و بگن وقتی تو این محبت را میکنی خدا دوستت داره …همه اینارو خدا به ما داده …وقتی تو یک کار خوبی میکنی که خدا ازت راضی باشه ، خدا هم یه جور دیگه بهت محبت میکنه، بعد بچه ، انسانی بار میاد که مهربانی را در دلش و در جامعه تبلیغ میکنه.
خداوند اون موجود را هم افریده …اون سگ اون گربه …همه مال خداوند هستند . پس خداوند کلا محبت کردن را دوست داره. وقتی من محبت کردن را بهش یاد بدم بعدا میتونم نماز را هم بهش یاد بدم و بهش بگم که برای تشکر از خدا بیا نماز بخونیم. باید از راه محبت و با مهربانی و آرامش دین و نماز را در دل بچه وارد کرد.
در اکثر مدارس این تفکر وجود داره که با محبت کردن بچه پر رو میشه و حرف گوش نمیده. بهمین خاطر خشن برخورد میکنند . اونها هم هدفشون اینه که دانش آموزشون به جای خوبی برسه ولی بچه را از کم کردن نمره انظباط میترسونن. اما ما نمره انظباط را کم نمیکنیم. ما با دانش آموز صحبت میکنیم و وقتی تغییر رفتار داد بهش یک جایزه میدهیم و تشویق می کنیم. ما باور داریم پرورش محبت به هر شکل و صورت از اهمیت ویژه ای در آموزش و پرورش کودکان برخورداره.
محبت به حیوانات و همه موجودات زنده پایه ای ترین راه پرورش انسانی مهربان و عاری از خشونت است.
شعار مدرسه ما این است :
آرامش، اعتماد به نفس بالا، آموزش عالی حق همه دانش آموزان است. و اینها همه اول با آموزش مهربانی و محبت امکان پذیر است.
در چند مورد بچه ها از من سوال کردند که آیا میتوانیم یک غورباقه بیاوریم و تشریح کنیم ؟
من بهشون گفتم نه . آیا خوبه یکی را جلوی شما سرش را ببرند ؟ و جون بدهد ؟ خود بچه ها از شنیدن این حرف ناراحت شدند و گفتند نه .
حتی یک برگ گل را اگر هر روز ببوسیدش ونوازشش کنید، حتی اگر آب هم خیلی خوب بهش ندهید ، این گل شکوفا میشود. اما اگر یک روز با ناراحتی سرش جیغ و داد کنید ، برگهایش افتاده میشوند. من محبت را روی تک تک موجودات اطرافم امتحان کردم:
از محبت خارها گل میشود .
Leave A Comment